Strzeż się czerwonego mięsa!

0
279
Rate this post

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy wpływa nie tylko na naszą kondycję fizyczną, ale również i na nasze zdrowie. Tym razem naukowcy wzięli pod lupę czerwone mięso, masło i jeszcze kilka innych produktów, które obfitują w tłuszcze nasycone.

W eksperymencie udział wzięło sześć tysięcy kobiet w wieku powyżej 65 lat. Po czterech latach wnikliwej obserwacji naukowcy z Uniwersytetu Harvarda zaobserwowali, że kobiety spożywające czerwone mięso i inne produkty zawierające tłuszcze nasycone mają o wiele gorszą pamięć, aniżeli ich rówieśniczki, które stroniły od tego typu produktów.

Jakie produkty należy, więc spożywać, aby mieć umysł jak brzytwa i uniknąć Alzhaimera? Jak tłumaczy dr Oliva Okereke, prowadząca badania, najlepiej spożywać produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te znajdziemy m.in. w takich produktach jak: oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej arachidonowy, sezamowy oraz margarynach wytwarzanych na bazie tych olejów), orzechy (laskowe, nerkowce, brazylijskie), migdały, awokado oraz pestki dyni.

Kwasy jednonienasycone nie tylko wpływają na kondycję naszego mózgu, pamięć, ale również posiadają jeszcze wiele innych zalet, w tym m.in. obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podwyższają poziom dobrego cholesterolu. Ponadto są one bogate w „witaminę młodości” ( E), która przeciwdziała starzeniu organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór i poprawia kondycję skóry.

Nic, więc dziwnego, że ludzie i to nie zależnie od wieku nieustannie urozmaicają swój jadłospis i wzbogacają go w produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że owe kwasy są przyczyną otyłości, dlatego też nie należy przesadzać z ich spożyciem. Naukowcy oszacowali, że kwasy jednonienasycone powinny stanowić ok. 10-15% dziennej porcji energii (20-35 g).