Lek od bólu głowy, syrop na kaszel, maść rozgrzewająca- to tylko niektóre medykamenty, jakie znaleźć można w domowej apteczce. Jednak czy jest sens „faszerować się” tymi wszystkimi specyfikami skoro w naszej kuchni znaleźć można wiele zdrowych produktów, które szybko zredukują każdy, nawet największy ból. O jakich produktach jest mowa?
Po pierwsze, czosnek. Czosnek, to przyprawa lecznicza, która dzięki swoim właściwościom leczniczym poradzi sobie z każdą infekcją. Najlepiej sprawdza się on w zwalczaniu infekcji uszu. Wystarczy zaaplikować dwie krople olejku czosnkowego do bolącego ucha, a już po kilku dniach można zaobserwować znaczną poprawę. Jak podkreślają naukowcy z Uniwersytetu New Mexico School of Medicine czosnek ma znacznie lepsze właściwości lecznicze, aniżeli produkty dostępne w punktach aptecznych, a wszystko to, dzięki obecności naturalnych składników takich jak – german czy selen, które działają toksycznie na różne bakterie, które wywołują ból.
Drugim produktem są wiśnie. Te popularne letnie owoce, to nie tylko doskonały sposób na deser, ale również i środek leczniczy. Winie zawierają antocyjan – związek, który nie tylko nadaje im czerwoną barwę, ale również działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jak potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców z Michigan State University wiśnie 10- krotnie szybciej i skuteczniej zwalczają ból głowy, aniżeli aspiryna czy ibuprofen.
Kolejnym produktem jest imbir. Korzeń imbiru już od wieków stosowany jest jako remedium na różne dolegliwości – na przeziębienie, na problemy gastryczne, a także na bóle mięśni i stawów. Jak udowodniono naukowo ta przyprawa lecznica nie tylko łagodzi bóle stawów i mięśni, ale również znacznie zmniejsza sztywność i obrzęki.
Nasza kuchnia obfituje jeszcze w wiele innych produktów, przypraw, dzięki którym można w szybki, łatwy, a co najważniejsze bezpieczny sposób zniwelować każdy ból. Dlatego też zanim sięgniemy po medykamenty sprawdźmy czy nie mamy pod ręką jakiegoś naturalnego specyfiku.