Zdrowa żywność w dzisiejszych czasach, dla każdego z nas powinna być sprawą priorytetową. Każdy kto chce zdrowo żyć musi zrezygnować ze spożycia żywności tradycyjnej, czyli tej wysoko przetworzonej, doszczętnie pozbytej wszystkich witamin i mikroelementów, tak ważnych dla ludzkiego organizmu. Jest ona natomiast mocno naszpikowana chemią i systematyczne jej spożywanie doprowadza każdy ludzki organizm do wielu chorób cywilizacyjnych i wyniszczenia.
Dlatego każdy z nas powinien zainteresować się zdrową żywnością i przestawić się na codzienną jej konsumpcję. Stosowanie takiej żywności w codziennej diecie, po dłuższym czasie wniesie wiele pozytywnych zmian dla naszego zdrowia.
Zdrowa żywność to przede wszystkim żywność nie przetworzona czyli:
owoce;
warzywa;
zboża;
kasze;
ryż;
mąki pełnoziarniste;
ciemne pieczywo.
Z pewnością byłoby najlepiej gdyby to była zdrowa żywność ekologiczna, wytwarzana w gospodarstwach ekologicznych, w których nie stosuje się żadnej chemii a żywność w nich wytworzona jest to naprawdę zdrowa żywność. Jednak nasze żywieniowe przyzwyczajenia powodują, że nie tak łatwo jest nam je przełamać, gdyż żywność tradycyjna dzięki wzmacniaczom smakowym tak bardzo nam wszystkim smakuje (aby żywność miała konkretny smak używa się różnych barwników zamiast naturalnych składników).
I często ją spożywając nawet się nie zastanawiamy nad konsekwencjami jakie wywołuje spożywanie takiej żywności (stąd też pojawiło się wiele chorób cywilizacyjnych jak np. wrzody żołądka). Jednak większość naszego społeczeństwa nie stać na kupowanie zdrowej żywności ekologicznej, gdyż jest ona jeszcze zbyt droga.
Mimo że powstaje coraz więcej sklepów ze zdrową żywnością i jest ona coraz bardziej dostępna na naszym rynku, to wciąż jest to żywność, która dostępna jest dla klientów z bardziej zasobną kieszenią, niż przeciętny Kowalski.